Volume: 1 Issue: 1, 6/25/22

Year: 2022

Research Articles

Case Reports

Amaç

İzmir Tıp Fakültesi Dergisi (İzmir Tıp Fak. Derg.), 2022 yılında yayın hayatına başlamış olup Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi’ nin sürekli yayın organı olan açık erişim bir dergidir. Dergimizin İngilizce ismi Journal of Izmir Faculty of Medicine (J Izmir Faculty Med.) dir.
Mart, Haziran, Eylül ve Aralık olmak üzere yılda dört sayı çıkaran dergimiz, tıbbın her alanına ilişkin, daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olması koşuluyla araştırma makaleleri, olgu sunumu, editöre mektup, derleme, video sunumu gibi bilimsel çalışmaları yayınlamayı amaçlamaktadır. Başvuran çalışmalar önce editöryal değerlendirme ile objektif olarak ön değerlendirmeden geçirilir. Editör değerlendirilmesinden geçen çalışmalar bölüm editör yardımcılarına iletilir ve burada da en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan "iThenticate" program aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir. Bu tarama ücretsiz olarak yapılmaktadır. En son aşamada Dil Danışmanı ve İstatistik danışmanının kontrolünden geçen çalışmalar ‘’yayınlanabilir’’ olarak değerlendirildiğinde yayınlanmak için kabul edilir.

İzmir Tıp Fakültesi Dergisi, tıbbın son gelişmelerine adanmış ulusal/uluslararası bir dergidir. Bu derginin amacı, tıp alanında literatüre katkı sağlamak, dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları ve akademisyenler için ortak bir platform sağlamak, tıbbın farklı alanlarındaki çeşitli yeni sorunları ve gelişmelerin yayınlanmasını teşvik etmek, paylaşmak ve tartışmaktır. 

Kapsam

İzmir Tıp Fakültesi Dergisi (İzmir Tıp Fak. Derg.), tıbbın her alanda yürütülen klinik ve deneysel araştırmaları, olgu sunumları ve klinik görüntüleri, editöre mektupları, derlemeleri ve video sunumlarını yayınlayan, hakemler tarafından gözden geçirilmiş bir açık erişimli ulusal/uluslararası dergidir. Dergimiz, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi'nin resmi yayın organıdır ve Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört kez dijital ortamda basılır. Derginin dili Türkçe ve İngilizce'dir.
Dergimiz tıbbın her alanına ilişkin, daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olması koşuluyla araştırma makaleleri, olgu sunumu, editöre mektup, derleme, video sunumu gibi bilimsel çalışmaları kabul edecek, dergiye gönderilen bu çalışmalar, dergi baş editörü, editörü, bölüm editör yardımcıları ve en az iki danışman hakemin (çift kör) incelenmesinden geçip gerekli değişiklikler yapılıp yayınlanmaya uygun bulunduğu takdirde dergimizde yayınlanacaktır. Hakem değerlendirmesi ile kabul edilen yazıların basılıp basılmaması ve basılma zamanı ile ilgili son söz baş editöründür. Ayrıca üniversitemiz bünyesinde yapılacak olan kongre ve sempozyumlarda sunulan bildirilerin yayınlaması için ek sayı da çıkarılabilecektir.
İzmir Tıp Fakültesi Dergisi, bir diğeri farklı bir dilde yayınlanmış olsa bile, birden fazla başvuru ve çoğul başvuru kabul etmemektedir. Yayınlanacak materyalin bilimsel içeriğinden yazarlar sorumludur. İzmir Tıp Fakültesi Dergisi, makalenin dayandığı araştırma materyallerini isteme hakkını saklı tutar.
İzmir Tıp Fakültesi Dergisi, yeni kurulan ve yeni yapılanma sürecinde olan bir dergidir. Dergimiz güçlü editöriyal ve hakem kadrosu ile kısa sürede endeks başvuruları yapmayı planlamaktadır. Tüm makaleler web sitemizde PDF formatında da mevcuttur ve ücretsiz olarak indirilebilir.
Dergimiz, makale gönderme veya işlem ücreti adı altında herhangi bir ücret talep etmeyecektir.
Dergide yayınlanan makalelerde yer alan ifadeler veya görüşler editörlerin, yayın kurulunun ve/veya yayıncının görüşlerini yansıtmaz. Baş editör, editör, yayın kurulu ve yayıncı bu tür materyaller için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez. Dergide yayınlanan tüm görüşler, makalelerin yazarlarına aittir.
Potansiyel reklam verecekler, derginin editörleri ya da sahibi ile iletişime geçmelidir. 

Açık Erişim Politikası
İzmir Tıp Fakültesi Dergisi her türlü tıbbi çalışmanın okuyucuya ücretsiz sunarak daha geniş bir okuyucu kitlesine ulaşarak bilginin paylaşılması ve küresel bilgi alışverişini desteklemesi ilkesiyle içeriğine anında açık erişim sağlar. İzmir Tıp Fakültesi Dergisi’nde yayınlanan makaleler kaynak gösterilmek şartıyla kullanıma açıktır.
Telif Hakkı Devir Formu
Dergimize yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalar, daha önce yayınlanmamış ve yayınlanmak üzere herhangi bir yere yüklenmemiş özgün çalışma olmalıdır. Yazarlar çalışmalarının daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olduğunu beyan etmesi gerekmektedir. Aksi bir durum tespit edildiğinde ilgili yaptırımlardan yazar sorumlu tutulacaktır.
Yazarlar çalışmalarını değerlendirilmek üzere dergimize gönderdiklerinde çalışmalarının telif hakkını İzmir Tıp Fakültesi Dergisi’ne devretmek zorundadır. Bu devir yazının kabulü ile bağlayıcı olur. Çalışmanın hiçbir kısmı yazılı izin alınmadıkça bir başka yerde kullanılamaz. Makale dergiye gönderildikten sonra, yazar ekleme veya çıkarma ya da yazar sırasını değiştirme yapılamaz. Derginin yaklaşımları International Committee of Medical Journal Editors-ICMJE (http://www.icmje.org) ve Council of Science Editors-CSE (https://www.councilscienceeditors.org) kurallarına uygundur. Kaynak göstermek veya çalışma künyesini belirtmek şartı ile kullanılabilir. Bu konuda yasal, mali ve cezai sorumluluk yazarlara aittir.
Dergimize değerlendirilmek üzere gönderilecek yazılar için ‘Telif Hakkı Devir Formu’ çalışmada yer alan tüm yazarlar tarafından ıslak imzalı olarak doldurmalı ve tarayarak sisteme yüklenmelidir.
Çıkar Tartışması
Çıkar çatışması ekonomik veya kişisel fayda sağlayan durumları içermektedir. Çıkar çatışması derginin, yazarların ve bilimin güvenilirliğini zedelemektedir. Bu nedenle çıkar çatışmasına neden olabilecek durumlardan kaçınılmalı ve önlenmesine yönelik tedbirler dikkate alınmalıdır. Yazarlar çalışmalarının etik kurallar dahilinde değerlendirilebilmesi için olası çıkar çatışmalarını beyan etmeleri gerekir. Detaylı bilgi ve çıkar beyanı için “Çıkar Çatışması Formu” incelenebilir.

Instructions to Authors
Article Acceptance
Submission of articles to the journal is carried out on the "DergiPark" website (https://dergipark.org.tr/tr/journal/3859/submission/step/manuscript/new ). Articles sent other than of this system are not taken into consideration. Articles are evaluated in terms of aim of the journal, compliance with ethical and scientific principles, accuracy, timeliness and usability by the target readership.
The articles submitted to the journal must not have been published in another electronic or printed journal before. The compliance of the articles with the laws and ethical rules and the accuracy of the information are the responsibility of the authors. The financial and legal responsibility of the text, tables, figures, pictures and all kinds of content used in the articles, which may be subject to national and international copyrights, belongs to the authors. No fee is paid to the authors for the published articles.
All authors are required to indicate their ORCID numbers during the article submission process. The ORCID account is free and can be created at “ https://orcid.org/register “.
Review process
Manuscripts submitted to the journal are first reviewed in terms of journal standards. Manuscripts that do not comply with the format requested by the journal are returned to the Corresponding Author without further evaluation. All articles are first evaluated by the editor-in-chief and the editor; The article is sent to the relevant editorial board member for later review. The manuscript that passes the evaluation of the relevant section editor is sent to at least two reviewers. The evaluation period of the reviewers is 21 days. The reviewers who evaluate the article upload the "Reviewer Evaluation Form" to the system, this form is evaluated by the relevant editor. All manuscripts are subject to editorial review and correction; when necessary, the authors may be asked to answer some questions and complete the deficiencies. The result of the evaluation period can be accepted, minor revision, major revision or rejection decision. The article that is decided to be published in the journal is taken into the printing process; at this stage, it is subjected to detailed control and review for the accuracy of all information; the final form is prepared before publication and submitted to the authors' control and approval.
Copyright Transfer Form
The authors, starting from the evaluation of the articles, transfer all their copyrights to the journal within the framework of national and international laws. The ‘’Copyright Transfer Form’’ signed by all authors must be uploaded to the system during the submission of the articles. Authors who will send an article to this journal for evaluation should sign the "Copyright Transfer Form" and scan it and upload it to the system. https://dergipark.org.tr/tr/pub/izmirtip/page/13523
Authorship
Each person identified as an author in the article must meet the criteria for authorship recommended by the International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) (www.icmje.org). Journal Ethical Rules are detailed in the Editorial Policies Section.
Conflicts of Interest
Individuals and organizations from whom all kinds of aid and other funding(s) for research are received should be declared to the editorial board, and the ICMJE Potential Conflicts of Interest Notification Form should be filled in and uploaded to the system in order to explain the conflict of interest situations. For detailed information and declaration of interest, the Conflict of Interest Form can be examined (http://icmje.org/conflicts-of-interest/).
Preparation of the Article
The written language of the Journal of Izmir Faculty of Medicine is Turkish and English. Manuscripts should be written double-spaced, in 12-point (Times New Roman) font, aligned to the left. There should be 2.5 cm distance at the margins of the page and page numbers should be placed in the lower right corner of each page.
Articles must comply with the Standards for Articles Submitted to Biomedical Journals (http://www.icmje.org) determined by the "International Board of Editors of Medical Journals". The maximum number of words-tables-shapes-authors-resources for the articles is shown in Table 1. The main text was taken as the basis for word limitations. Summary and References sections are outside of the limitation.
Table 1. Limitations for each manuscript type

Type of manuscript 
Word limit 
Abstract word limit
Reference limit
Author limit
Table limit
Figure limit
Original Article 
2500
35035Unlimited
6Total of 10 images
Systematic Review Article
50003505066Total of 15 image
Case Report 
1500350154No tables 
Total of 8 images
Technical Note 
2500350154No tables
Total of 8 images
Letter to the Editor 
350No Abstract 
54No tables
Total of 2 images


Articles will be accepted in Microsoft Word file format (text file with .doc or .docx extension). Authors should prepare their articles to include the following titles;
a. Title page:
The title page must be submitted as a separate file. It should include the title of the article not exceeding 150 characters, the short title not exceeding 50 characters, the names of the authors, their academic titles, ORCID IDs, the institutions they work for, the grant or funding resources used in the study. On this page, the name, full address and e-mail address of the corresponding author should be given.
It should be reported that the articles submitted to journal for publication have not been published elsewhere before or are not under review by another journal at the same time. If the article was created from a thesis or a part of the thesis, it should be stated. Whether the content of the manuscript was presented in a scientific meeting before, and if it was, the name, date and place of the meeting should be stated.
b. Abstract:
For original research articles and systematic reviews/meta-analyses, it should include an abstract of no more than 350 words outlining the work. Abstract section should be structured under the sub-headings of; purpose, materials and methods, results, and conclusion. Case reports should be structured under the sub-headings of; purpose, case(s) presentation and results. For technical notes, it is not necessary to divide the abstract into sections. Abstract sections should be written in both Turkish and English. Subheadings for the English abstract should be in the form of "aim, materials and methods, results, and conclusion".
c. Keywords:
Below the abstract, three to five keywords should be chosen for topic indexing that are thought to best represent the article. Abbreviations should not be used in keywords. Keywords should be separated by semicolons and written in both Turkish and English. Keywords should be selected from the database of Index Medicus Medical Subject Headings (https://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html).
d. Main Text:
Original research articles and systematic reviews/meta-analyses should be structured with subheadings of introduction, material and methods, results and discussion. Abbreviations should be explained at their first appearance in the text, in each table, picture and figure. If a company name is to be specified, the name and address (city, country) of the manufacturer should be given. References, tables and illustrations should be cited in the main text and numbered sequentially. Case reports should be structured under the headings of introduction, case(s), discussion.and technical notes under the headings of introduction, technical note, and discussion. Before writing the references for research articles, case reports and technical notes, any support received , any conflict of interest with the authors, and contributions made by them to the study should be stated indicating the initials of the authors' names , surnames, and the subject they contributed to. “Acknowledgment” letter to public or private institutions that contributed to the research or the preparation of the article; should appear at the end of the article, before references.
e-References:
References should be written double-spaced at the end of the main text. The latest and the most up-to-date publications and national publications should also be preferred when citing references. References in the main text should be indicated in parentheses at the end of the sentence. The author(s) are responsible for the accuracy of the references. When referencing six or fewer authors, all authors should be listed. If a cited publication is realized by more than six authors, then , after the first six authors the abbreviations of “ve ark.”, and “et al.” should be written for references retrieved from sources published in Turkish, and English, respectively. If more than one reference is cited, a comma must be placed between the reference numbers. If more than two consecutive references are used together, a hyphen “-“ must be placed between the smallest and largest reference numbers specified (for example (12-17)).
References should be prepared according to the rules of “Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals” developed by the “International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE)”. Examples of references prepared in this context are given below. For unspecified source formats, the website http://www.nlm.nih.gov/bsd/uniform_requirements.html should be used as a guide. Each reference should be numbered according to the order of its first appearance in the text and should be indicated in parentheses at the end of the sentence. Titles of the journals should be abbreviated in accordance with Index Medicus. For the abbreviations of the titles of the journals, the list of journals indexed in Index Medicus or http://www.nlm.nih.gov/tsd/serials/lji.html may be consulted. Abbreviations are not used for the journals that are not included in the Index Medicus. As references , published or "in press" articles, accepted thesis studies, books, book chapters, papers presented in national or international meetings can be used. References should be written as indicated below.
Scientific Journals: DelGaudio JM. Steroid inhaler laryngitis: dysphonia caused by inhaled fluticasone therapy. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2002;128:677-81.
Online Journals: Mertcan A. Pathological analysis of tendon healing. Orthop Pat. Published online May 7, 2022. doi:10.1047/ım2264
Books: El-Naggar AK, Chan JKC, Grandis JR, Takata T, Slootweg PJ. WHO Classification of Head and Neck Tumours. 4th ed. Lyon: IARC; 2017.
Book chapters: Folkman J: Tumor angiogenesis. In Bast Jr RC, Kufe DW, Polock RE,Weichselbaum RR, Holland JF, Frei E (eds). Cancer Medicine. 5th ed. London, B.C. Decker Inc.; 2000. p.132-52.
Papers presented at a meeting: Günaydın B. Does anterolateral ligament injury change the treatment option in patients with partial ACL tears?Paper presented at: 20th EFORT Congress 5-7 June 2019 Lisbon, Portugal. BioScifentifica; 2019:72-3.
Dissertations:: Şahin BŞ. Akut koroner sendrom tanısıyla hastaneye yatırılan hastaların hastane izlemi sırasında ve taburculuk sonrasında sigara içme davranışlarının değerlendirilmesi. İzmir; Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi; 2021.
f.Tables:
All tables should be numbered with Arabic numerals according to their order of use in the text and should be shown in parentheses in the text. Tables should not be included in the main text, but should be uploaded to the system as a separate file. Below the table; explanations and abbreviations used in the table should be written. The information presented in the tables should not be a repetition of the data in the text and should support the main text.
g. Pictures and Figures:
All pictures should be numbered with Arabic numerals according to their order of use in the text and should be shown in parentheses in the text. Pictures must be submitted as separate files, in TIFF or JPEG format. Bold and thin arrows, arrowheads, etc., may be used to support explanations in images. Unless necessary, writing on the pictures should be avoided. Submitted images must have a minimum resolution of 300 dpi and 1200x960 pixels. Pictures and figures should not be included in the main text and should be uploaded to the system as a separate file.
h. Subtitles of Pictures, and Figures
Subtitles prepared for all pictures and figures should come after the tables in the main text and should be stated briefly and concisely. Symbols and abbreviations used in the figures should be explained.
SUBMISSON OF THE MANUSCRIPT
Articles can only be submitted via the journal's website (https://dergipark.org.tr/tr/journal/3859/submission/step/manuscript/new ). The files should be uploaded to the system in the following order ; Author Liability and Copyright Transfer Form, Title page, Main Text (with abstract) and Figures.



ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
İzmir Tıp Fakültesi Dergisi'ne gönderilen yazılar, daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olması ve aynı anda başka bir yere gönderilmemiş olması koşuluyla başvuru için kabul edilir. Tüm yazarlar yazılarının içeriğini okuduklarını, onayladıklarını, çalışmalarının Etik Kurul Onayının olduğunu ve uluslararası kabul görmüş etik standartlarda yürütüldüğünü kabul ederler, ayrıca çıkar çatışmalarını beyan ederler. Etik suistimalden şüpheleniliyorsa, Yayın Kurulu ilgili uluslararası yayın etiği kurallarına (COPE yönergelerine) uygun olarak hareket edecektir.
Derginin yayın politikaları, Editör Kurulu tarafından önerilen kurallarda belirtildiği gibi yürütülür ve makale yazım kuralları kısmında yansıtılır. Buna göre yazarlar, hakemler ve editörlerin bu bildirimde yer alan etik davranışa ilişkin en iyi uygulama kılavuzlarına uymaları beklenir.
İnsan ve Hayvan Hakları
Deneysel, klinik ve ilaç insan çalışmaları için, etik kurul onayı ve çalışma protokolünün uluslararası anlaşmalara (World Medical Association of Helsinki “Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects”) bağlılığına ilişkin bir beyan gereklidir. Deneysel hayvan çalışmalarında yazarlar tarafından izlenen prosedürlerin hayvan haklarına uygun olduğu (Laboratuvar hayvanlarının bakım ve kullanımı kılavuzu) belirtmeli ve hayvan etik kurul onayı almalıdır. Etik Kurul onay belgesi numarası ve alındığı kurum makale içerisinde belirtilmelidir.
Etik kurul onayı, yukarıda belirtilen uluslararası kılavuzlara uyum ve hastanın aydınlatılmış onamının alındığına dair beyan 'Gereç ve Yöntem' bölümünde belirtilmelidir. Kullanılan veri/medyanın hastanın kimliğini ortaya çıkarabileceği durumlarda olgu-vaka raporları için onam gereklidir (Onsekiz yaşın altındaki olgular-vakalar için, her iki ebeveynin veya kişinin yasal vasisi veya amirinin imzasını içeren bir onay formu sağlanmalıdır.). Çıkar çatışması beyanı ve herhangi bir mali veya maddi desteğin kabulü, açıklaması makalenin sonunda yer almalıdır. Hakemler ile yazarlar, kurumlar arasında herhangi bir potansiyel çıkar çatışması varsa, hakemlerin rapor etmesi gerekir.
İntihal ve Etik Suistimal
İzmir Tıp Fakültesi Dergisi, yayınlanmadan önce tüm başvuruları intihal amaçlı taramak için "iThenticate" programını kullanır. Bu tarama işlemi ücretsiz olarak Editör Kurulu tarafından yapılmaktadır. Yazarların aşağıda gösterildiği gibi her türlü intihal ve etik suistimalden kaçınmaları önemli ve gereklidir.
İntihal: Başka bir yazarın yayınındaki bir içeriğin tamamını veya bir kısmını kaynak göstermeden yeniden yayınlamak.
Fabrikasyon: Var olmayan veri ve bulguları/sonuçları yayınlamak.
Çoğaltma: Bir makalenin farklı dillerde yeniden yayınlanmasını da içeren başka bir yayından alınan verileri kullanmak.
Salamlaştırma: Bir çalışmanın sonuçlarını uygunsuz bir şekilde bölerek birden fazla yayın oluşturma.
Veri Manipülasyonu/Yanlışlık: Yanlış bir izlenim vermek için araştırma verilerini manipüle etmek veya kasıtlı olarak çarpıtmak.
İntihal, fabrikasyon, çoğaltma, veri manipülasyonu/tahrifatı ve salamlama gibi etik olmayan uygulamaları ve yazarlık hediye etme, uygunsuz teşekkür gibi etik olmayan davranışları onaylanmaz.
Yazarlar, çalışma sonuçlarını tamamen veya kısmen özet şeklinde yayınlayıp yayınlamadıklarını bildirmekle yükümlüdür.
BAŞ EDİTÖRÜN ve EDİTÖRÜN SORUMLULUKLARI:
Yayın Kararı ve Sorumluluğu
Dergi baş editörü, dergideki her şeyi kontrol altında tutar ve okuyucuların ve yazarların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır. Baş editör ayrıca dergiye gönderilen makalelerin hangilerinin yayınlanacağına karar vermekten ve telif hakkı ihlali ve intihal varlığında ilgili yasal gerekliliklere tabi politikalar gereği bildirimden sorumludur. Yayının içeriğinden ve genel kalitesinden baş editör sorumludur. Baş editör ve editör, adil ve uygun bir hakemlik süreci sağlamalıdır. Baş editör ve editör, yayın kararları verirken hakemlerle tartışabilir. Dergiye gönderilen makaleler her zaman önyargısız olarak değerlendirilir.
Gizlilik
Baş editör ve editörler, gönderilen bir makaleyle ilgili herhangi bir bilgiyi editör kurulu, hakemler ve yayıncı dışında hiç kimseyle paylaşmamalıdır.
Çıkar Çatışmaları ve Açıklama
İzmir Tıp Fakültesi Dergisi yazarlar, hakemler ve editörler gibi taraflar arasında herhangi bir çıkar çatışmasına izin vermez. Gönderilen bir makaledeki yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmaksızın hiç kimse tarafından kullanılmamalıdır.
Yayımlanan Eserlerde Temel Hatalar
Yazarlar, yayınlanan çalışmada önemli hatalar veya yanlışlıklar tespit edilirse, derhal dergi editörlerini veya yayıncısını bilgilendirmek ve makaleyi düzeltmek veya geri çekmek için onlarla işbirliği yapmakla yükümlüdür. Editör Kurulu veya yayıncı, yayınlanan bir çalışmanın önemli bir hata veya yanlışlık içerdiğini üçüncü bir taraftan öğrenirse, yazarlar makaleyi derhal düzeltmeli veya geri çekmeli veya dergi editörlerine makalenin doğruluğuna dair kanıt sağlamalıdır.
HAKEMLERİN SORUMLULUKLARI
Hakemler değerlendirme için gönderilen yazıların adil bir kör akran incelemesini sağlar. Kendilerine gönderilen “Hakem Değerlendirme Formu” nu kullanarak değerlendirme yaparlar.
Hakem görüşünün belgelenmiş olması ile, çalışmanın bilimsel değeri hakkında zamanında yazılı, tarafsız, yapıcı geri bildirim sağlamak,
Yazının açık, özlü ve konuyla ilgili olup olmadığını belirtmek ve çalışmanın kompozisyonunu, bilimsel doğruluğunu, özgünlüğünü ve dergi okuyucularının ilgisini derecelendirmek
Kişisel yorumlardan veya eleştirilerden kaçınmak
Gözden geçirme sürecinin gizliliğini korumak: gözden geçirilmiş makaledeki bilgileri paylaşmamak, üçüncü taraflarla tartışmamak veya açıklamamak
Zamanında inceleyemeyecek durumdaysa derhal editöre bildirmek ve mümkünse konu hakkında uzman alternatif hakemlerin bilgilerini vermek
Herhangi bir olası kişisel, finansal veya algılanan çıkar çatışması hakkında editörü uyarmak ve bir çatışma olduğunda incelemeyi reddetmek
Makalenin kapsamı, içeriği ve kalitesi ile ilgili derginin beklentilerine ilişkin editörün yazılı talimatlarına uymak
Yazar tarafından dergiye yüklenen ek materyalleri de içeren, gönderilen çalışmanın adil, yapıcı ve bilgilendirici bir eleştirisini sağlamak
Çalışmanın bilimsel değeri, özgünlüğü ve kapsamının belirlenmesi; iyileştirmenin yollarını gösteren; ve istenirse, editörün en yararlı gördüğü derecelendirme ölçeğini kullanarak kabul veya ret önermek
Hayvan veya insan deneklere yönelik kabul edilen etik muamele normlarının herhangi bir ihlali veya incelenen makale ile yayınlanmış herhangi bir makale veya hakem tarafından bilinebilecek başka bir dergiye aynı anda gönderilen herhangi bir makale arasındaki önemli benzerlik gibi herhangi bir etik kaygıyı editöre bildirmek
Gizlilik, yapıcı eleştiri, yetkinlik, tarafsızlık ve bütünlük, çıkar çatışmasının açıklanması, zamanında tepki vermek ana prensipler olmalıdır
Hakemler, editöre karar vermede yardımcı olur ve ayrıca yazara makaleyi geliştirmede yardımcı olabilir. Her zaman objektif değerlendirme yaparlar. Hakemler görüşlerini uygun destekleyici argümanlarla açıkça ifade eder.
YAZARLARIN SORUMLULUKLARI
Yazar(lar) çalışmalarını İzmir Tıp Fakültesi Dergisine göndermeden önce aşağıdaki sorumlulukları yerine getirmelidirler. Yayın kurulumuz, İzmir Tıp Fakültesi Dergisi için gönderilmiş yazılarda makale sahiplerinin bu koşullara uymayı kabul ettiklerini varsayar.
Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmalar özgün olmalıdır.
Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmalar daha önce başka bir dergide yayımlanmamış veya değerlendirilmek üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmada yapılan alıntılar için etik ilkelere uygun alıntılama yöntemleri kullanılmalı, yararlandıkları çalışmalara kaynaklar bölümünde eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmalıdırlar.
Çalışma için yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmelidir. Eğer gerekiyorsa ilgili kurumdan alınan iznin tarih, karar ve sayı numarası beyan edilmelidir.
Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe katkı sağlamayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
Yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalarda yazar(lar)ın çıkar çatışması olduğu veya olmadığı beyan edilmelidir. Eğer varsa ilişkileri açıklanmalı ve çalışmaya destek olan ya da fon sağlayan kişi ya da kurum belirtilmelidir.
Sorumlu yazar, çalışmaya katkıda bulunan tüm yazarların makalenin son halini onaylamalarını ve yayın için göndermelerinin kabulünü sağlamalıdır.
Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri içerisinde çalışmalarına ilişkin ham veri talep edilebilir. Böyle bir talep durumunda yazar(lar) talep edilen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
Yazar(lar) telif hakkı beyanını dikkatlice okumalı, kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma ve analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını gösteren belgelere sahip olmalıdır. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf varsa bunların kullanımı için sahipleri kişi yada kurumlardan izin alınmalıdır.
Yazar(lar) araştırmalarında insan veya hayvan denekleri ile çalışmışlarsa tüm araştırma etiği kurallarına uyduklarından ve katılımcılardan onam formu aldıklarından emin olmalıdır.
Yazar(lar)ın yayınlanmış veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi baş editörünü, editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörlerle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Değerlendirme süreci başlamış olan bir çalışmanın yazar durumlarının değiştirilmesi (yazar eklenmesi veya çıkarılması, yazar sırasının değiştirilmesi vb) mümkün değildir.
Yazar(lar) gönderdikleri makalelerin hakem değerlendirme sürecine katılmakla, hakemlerin tüm yorumlarına ve önerilerine son tarihten önce yanıt vermekle yükümlüdür.
Yazar(lar)ın İzmir Tıp Fakültesi Dergisine gönderdikleri çalışmalar; bilimsel araştırma ve yayın etiğine uygun olmalıdır. Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi”nde yer alan Madde 4’e göre bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
a) İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,
b) Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
d) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı hâlde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
e) Diğer etik ihlal türleri şunlardır:
1) Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek,
2) Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez veya çalışmaları, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanmak
3) Yayınlarında hasta haklarına riayet etmemek,
4) İnsanlarla ilgili biyomedikal araştırmalarda veya diğer klinik araştırmalarda ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davranmak,
5) İncelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri eser sahibinin açık izni olmaksızın yayımlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak,
6) Bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekanları, imkanları ve cihazları amaç dışı kullanmak,
7) Bilimsel bir çalışma kapsamında yapılan anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların açık rızasını almadan ya da araştırma bir kurumda yapılacaksa ayrıca kurumun iznini almadan elde edilen verileri yayımlamak,
8) Araştırma ve deneylerde; hayvanlara ve ekolojik dengeye zarar vermek, çalışmalara başlamadan önce alınması gereken izinleri yetkili birimlerden yazılı olarak almamak, mevzuatın veya Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ilgili araştırma ve deneylere dair hükümlerine aykırı çalışmalarda bulunmak,
9) Araştırmacılar veya yetkililerce, yapılan bilimsel araştırma ile ilgili olarak muhtemel zararlı uygulamalar konusunda ilgilileri bilgilendirme ve uyarma yükümlülüğüne uymamak,
10) Bilimsel çalışmalarda, diğer kişi ve kurumlardan temin edilen veri ve bilgileri, izin verildiği ölçüde ve şekilde kullanmamak, bu bilgilerin gizliliğine riayet etmemek ve korunmasını sağlamamak,

ÜCRETSİZDİR.